CHILI FRØ

Følg frøvejledningen under hvert enkelt produkt.

 

 


{{amount}}

Chili.

Det er blevet meget hip at dyrke chili. Ikke mindst på grund af populære tv shows - du ved nok... Chili skal ifølge dette være så stærke at man næsten kaster op, er ved at blive kvalt, elle havner på skadestuen med forbrændinger i svælg og spiserør. Egentlig ikke den bedste markedsføring af så skøn en grøntsag!

 

Ovenstående er ikke mit forhold til chili. Jeg elsker chili i fra middel til stærk, men docerer altid med let hånd, så det er spiseligt uden at det absolut skal være en mandomsprøve at indtage chili.

 

Hvis det ikke drejer sig om mandomsprøve at dyrke chili, hvorfor så dyrke chili? Fordi chili først og fremmes bare er en utroleg  lækker grøntsag, som er meget mere end bare en stærk og ubehagelig at spise. Chili er en verden for sig af aroma., smag, styrke og farver, og kan tilføre en del madopskrifter lige nøjagtig det pift, der gør dem ekstra smagfulde og lækre.

 

Når det så er sagt, er chili også sund og fyldt med C vitamin. Vi er opdraget med, ja vi har nærmest fået tudet ørene fulde af ”spis C vitaminer” både før og efter en forkølelse. Det vi ikke er helt klar over er at C vitamin er vigtig for mange flere funktioner i kroppen end det at holde en forkølelse fra døren. For bare at nævne et par årsager til at vi ville trives bedre med C vitamin end uden er at; det styrker dine blodkar, fremmer sårheling, styrker immunforsvaret og fremmer udnyttelsen af jern i kosten. Så bare gå i ’kødet’ på stærk, middel stærk eller mild chili.

 

Dyrkning af chili:

Chili frø har en længere periode fra frøsåning til høst af modne chili frugter. Derfor startes frøsåning allerede fra midt i februar måned. Det vil være ideelt hvis du har en lys og lun vinduskarm, til at dyrke dine chili planter i, inden de flyttes ud i drivhuset. Kniber det med lys hos dig fra februar, er det en god ide med ekstra vækstlys.

 

Chili i drivhuset:

Det er ikke svært at dyrke chili. Du kan dyrke i krukke eller bede, men de gror og trives bedst i drivhus. Får vi en varm sommer kan de dyrkes på et lunt sted på terrasser eller anden varm plet i haven, så kan saktens  få en pæn høst af chili frugter uden drivhus.

I shoppen vil du også kunne finde et par lave sorter, du kan dyrke i din vinduskarm.

Hold øje med farven på bladene på dine chili planter. De skal være mørkegrønne og saftige. Begynder planterne at tabe bladene, eller begynder de at se trætte og gule ud, skal du gøde. Du skal selvfølgelig ikke vente med at gøde til skaden er sket, men jævnligt tilføre gødning i vækst sæson.