Primula - havens prinsesse

oprettet d. under GØR DET SELV, APRIL

Primula - havens prinsesse

En stjernesol i lysegult stikker sit sarte ansigt op mod forårssolen efter en lang vinter i skjul under regn og sne.

 

Primula Vulgaris eller storblomstret kodriver, som den hedder på dansk, er en af de tidligste og mest taknemmelige planter, man kan dyrke i forårshaven. Den er iøjnefaldende med sine ca. 2 cm store, lyse blomster, der fordeler sig jævnt over plantens rosetagtige form. Den ca. 10-15 cm store plante tiltrækker sig diskret opmærksomhed pga. blomsternes lysegule farve, der fremhæves af forårshavens brune jord.

 

Hovedblomstringen finder sted i april-maj, men allerede i marts begynder den flittige plante sin blomstring, som ofte fortsætter ind i juni. Planten trives i en fugtig jord og klarer sig godt på de fleste jordtyper, dog ikke sandjord. Tilførsel af kompost kan næsten fordoble plantens størrelse, hvis den vokser på udpint jord. Planten skal placeres i halvskygge eller i skygge, da fuld sol i sommermånederne vil få den til at tørre ud.

 

Primula vulgaris med Primula Polyanthus i mauve og lungeurt

 

  

 

 

Såning af primula

 

Man sår primula vulgaris enten i efteråret eller i januar-februar. For at få optimal spiring skal frøene sås friske. De skal desuden have en længere periode med skiftevis frost og tø og må ikke tørre ud under spiringen.

 

Så frøene i en blanding af 2 dele ugødet såjord og 1 del groft sand /grus. Jorden skal været drænet og indeholde få næringsstoffer. 

 

Læg de små frø oven på jorden og fugt dem derefter forsigtigt. Placer potterne udenfor på et beskyttet sted mod vind, vejr og fugle, fx under en busk eller et halvtag. Dæk med grangrene eller en lille plastikpose med lufthuller eller fx en gammel kartoffelsæk. I april, når varmen kommer, kan man glæde sig over en myriade af små spirer.

 

Videre opformering

 

Når planterne har to sæt rigtige blade, potter man dem om i mere næringsrig jord. Når planterne i løbet af sommeren har vokset sig store og flotte kan man i september plante dem ud på de blivende steder i haven.  Her vil de næste forår se forrygende ud, når de blomstrer lysegult for første gang.

 

Plantning i haven

 

Man kan plante primula vulgaris sammen med lungeurt, skilla, krokus og anemoner, som tilsammen kan danne patchworkagtige mønstre i lysegult, blåt og hvidt. Når planterne er nogle år gamle, kan man dele dem ved at trække de små bladrosetter forsigtigt fra hinanden. Man stikker dem derefter i jorden og vander dem, til rødderne har fået fat. På denne måde kan man let få mange og billige primula vulgaris.   

 

 

 

Primulaerne på de tre ovenstående billeder er Osiered Amber og Paris '90, som jeg såede i januar 2016. Som de fleste stauder blomstrer de allerede året efter. Frøene af Osiered Amber og Paris '90 købte jeg hos det franske firma Barnhaven, som er specialister i primula. Frøene kan du finde HER


Kommentar(er) 3

 • Marie Louise Johannsen
  Marie Louise Johannsen

  Velbekomme, Marianne:-) Det er bare at gå i gang. Har man en plante i haven, sår den ofte sig selv når de modne frø dysser ud i løbet af sommeren og udsættes for skiftende tø og frost. Kh. Marie Louise

  Svar

 • Marianne Odgaard
  Marianne Odgaard

  Tak for nogle dejligt konkrete opskrifter på såning :-) Mange Hilsner, Marianne

  Svar

 • Susanne Irming
  Susanne Irming

  Tillykke med et smukt blogindlæg Marie :) Jeg er vild med det kh Susanne

  Svar

Skriv din kommentar