AKELEJE FRØ

Om frøsåning

Akelejer blomster på 2. år. Dvs. de sås det ene år og blomstrer året efter.

 

Når du selv sår akeleje-frø, skal du være opmærksom på at nogle af akeleje-frø skal have en periode med kulde for at spire. Af og til sker det også, at mine frø ikke vil spire, selv om det er frø der skal sås uden kulde.

Da jeg ved, der er tale om spiringsdygtige frø, sætter jeg dem i køleskabets grøntsagsskuffe i 8-10 dage. Det plejer at give det ønskede resultat – spiring!

 

Du kan også vælge at så en håndfuld frø fra en ven eller venindes haven og bare lade processen ske på den naturlige måde. Da akelejer er så velbesøgt af insekter, vil de ude i det fri  krydses indbyrdes, og så opstår der alle mulige smukke farver og former. Derfor er denne metode velegnet til dig der ønsker en lidt vild og ”gro som du vil”- have.

 

Ønsker du de rene sorter, skal du følge ovenstående procedure med at så sorterne for sig og have en smule tålmodighed, før du kan nyde det endelige resultat.

Læs frøvejledning under det enkelte produkt.
 

preload spinner

Akeleje-frø

Akelejer drager. Det er de blomster, jeg husker bedst fra min barndom. De minder mig om sommerferie, sol, nyplukkede jordbær med fløde og friskopgravede kartofler. Jeg har som lille pige plukket utallige buketter med akelejer blandet med grøftekantens vilde græsser. Dejlige minder, som jeg holder fast i den dag i dag.

Akeleje er en flerårig staude som findes i mange udgaver i form af sorter, farver og højde. Er man først blevet ”bidt af en gal akeleje”, er der stor fare for, at man begynder at samle på denne spændende og smukke plante.

Jeg har hørt flere udbryde ”Åh nej - den sår sig selv over alt”. Det gør den ikke hos mig, for jeg er flittig til at plukke frøstandene og bruge dem i buketter når de er afblomstrede. På den måde undgår man fuldstændig selvsåning. At plukke frøstandene efter afblomstring er desuden til stor gavn for planten. Den skyder nemlig nye frodige blade og samler energi til roden og næste års blomstring i stedet for at bruge krudt på frøsætning.

Både før og efter afblomstringen kan du nyde de flotte, fligede blade, som giver en rolig rund kontrast i blomsterbedet. Mange af de mørkblomstrende akelejer har også en mørk glød i bladene, både i det tidlige kølige forår og i efteråret når resten af naturen skifter fra de grønne til de brændte farver.